Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Ευρωεκλογές και Άκρα Δεξιά



Ο χάρτης αποτύπωσης ενός ευρέους φάσματος δυνάμεων της ακροδεξιάς και εξτρεμιστικής ακροδεξιάς ασφαλώς χρήζει βαθύτερης ανάλυσης και μάλιστα ποιοτικής πέρα από ποσοτική.
Μπορεί οι ομάδες και τα πολιτικά κόμματα να μην είναι πλήρως ομοειδή, εντούτοις οι εκδοχές της ακροδεξιάς κατήγαγαν πολύ μεγάλη νίκη πανευρωπαϊκά και πρέπει να μας προβληματίσει.
Αποφεύγοντας να κάνουμε αταβιστικές συγκρίσεις, θα επισημάνουμε ότι μόνο επιπόλαια δεν πρέπει να δούμε αυτό το φαινόμενο, και ασφαλώς όχι ασύνδετα από τις ευρωπαϊκές πολιτικές των τελευταίων χρόνων.

Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα:

9,3% Ελλάδα
13% Φιλανδία
25% Γαλλία
22% Αγγλία
23% Δανία


Ασφαλώς το ποσοστό 9,3% αναφέρεται μόνο στη Χρυσή Αυγή για την Ελλάδα και όχι σε άλλες πολιτικές εκφάνσεις του ακροδεξιού χώρου, που σε κάθε περίπτωση συνιστούν μια γενικότερη δεξαμενή και μήτρα του φασισμού. Δεν μπορεί άλλωστε να αποτυπώσει το βάθος στο οποίο ο φασιστικός λόγος και η φασίζουσα σκέψη και νοοτροπία έχουν διαποτίσει το σύνολο της κοινωνίας. 
Όπως επεσήμανε μέλος της Πρωτοβουλίας μας, κατά τη συζήτηση ανάλυσης των εκλογικών αποτελεσμάτων:
"Ο stricto sensu φασισμός δεν πρόκειται να σηκώσει κεφάλι, αν δεν υπάρχει το αντίστοιχο οικοσύστημα (π.χ. Καρατζαφέρηδες, Φαήλοι, Λαζαρίδηδες, αλλά και φαιδροί τύποι σαν τους κάθε λογής συνομωσιολόγους των λαθρόβιων καναλιών και του διαδικτύου). Ο μόνος τρόπος να χτυπήσεις τον stricto sensu φασισμό είναι να δημιουργήσεις γύρω του μια "υγειονομική ζώνη", απολυμαίνοντας το οικοσύστημα που τον εκτρέφει." 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου