Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Πανορθόδοξη Σύνοδος και Εθνικές Εκκλησίες
Η Πεντηκοστή (ή Κάθοδος του Αγίου Πνεύματος) από το Ευαγγέλιο του Ραμπουλά (586),
ή της Απαμείας, συριακό χειρόγραφο τετραβάγγελο, folio 14 verso.
Η περγαμηνή φυλάσσεται στη Βιβλιοθήκη των Μεδίκων, Φλωρεντία.


H Ορθοδοξία δεν μπορεί να είναι η συνάρτηση του lobbying εθνικών εκκλησιών, αλλά η ενότητα εν Αγίω Πνεύματι όλων επί το αυτό.

Η Πρωτοβουλία μας από τη σύστασή της αντιτάχθηκε στη διαστρέβλωση της Χριστιανικής πίστης και της Ορθόδοξης παράδοσης με σκοπό της εξυπηρέτηση εθνικιστικών ιδεολογιών. Γι΄ αυτό παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την απόφαση Ορθοδόξων εκκλησιών να μη συμμετάσχουν στην προγραμματισμένη Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.

Είναι φυσικό και θεμιτό να υπάρχουν διαφωνίες μέσα στους κόλπους της Εκκλησίας σε επιμέρους ζητήματα. Η Εκκλησία είναι ζωντανή και τα μέλη της είμαστε άνθρωποι, με τις αδυναμίες και τις φιλοδοξίες μας, αλλά και τις εμπειρίες και τους προβληματισμούς μας. Κανένα ανθρώπινο έργο δεν είναι τέλειο, αλλά όλα τα πληρεί το Πνεύμα το Άγιο. 

Ως Πρωτοβουλία Χριστιανών κατά του Εθνοφυλετισμού, Νεοφασισμού, Νεοναζισμού, έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αντιταχθούμε σε λογικές που δεν συνάδουν με το συνοδικό ήθος και το πολίτευμα της Εκκλησίας. Ως λαϊκά της μέλη, επί το πλείστον, θα επιθυμούσαμε να είχαμε τη δυνατότητα για πιο έγκαιρη και πληρέστερη ενημέρωση και μεγαλύτερη συμμετοχή της βάσης της Εκκλησίας. 

Στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης συμμετοχής είναι η σκέψη, η έγνοια και η προσευχή μας - και ασφαλώς μας φαίνεται αδιανόητη κάθε αποχή από ένα τόσο μεγάλης σημασίας γεγονός στη ζωή της Εκκλησίας.

Είναι φυσικό οι οπτικές γωνίες των ανθρώπων να διαφέρουν ώς ένα βαθμό, καθώς άλλωστε διαφέρουν και οι εμπειρίες μας, μέσα στη μεταβλητή της ιστορίας, τη θαυμαστή ποικιλότητα του κόσμου, και το διαρκή πνευματικό μόχθο, την προσωπική πορεία του καθενός. 

Ωστόσο, το Πνεύμα το Άγιο "εἰς ἑνότητα πάντας ἐκάλεσεν". Για όσους πιστεύουμε ότι ο Θεός είναι άχρονος και αεί παρών, για όσους επιζητούμε την αγιοπνευματική ενότητα μακριά από τον πύργο της Βαβέλ που μάταια επιχείρησε να κατασκευάσει ο ανθρώπινος εγωισμός, κάθε διαφορά οπτικής ή και διαφωνία επιλύεται μέσα σε πνεύμα ενότητας και αγάπης. Η Σύνοδος δεν συνέρχεται επειδή έχουμε λύσει όλα τα προβλήματά μας, αλλά ακριβώς επειδή υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να συζητηθούν. Αυτή είναι η συνοδική παράδοση της Ορθόδοξης εκκλησίας.

Η χρονική συγκυρία της απόφασης μερικών Ορθοδόξων εκκλησιών να μη συμμετάσχουν στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο εγείρει ερωτηματικά. Οι προκαθήμενοι των εκκλησιών αυτών υπέγραψαν τα κείμενα που θα συζητηθούν στη Σύνοδο, για την οποία τώρα εκφράζουν διαφωνίες.

Σε κάθε περίπτωση ελπίζουμε, ευχόμαστε και προσευχόμαστε για την επιτυχή έκβαση της Συνόδου, που θα φέρει μια υγιή κινητικότητα, θα βγάλει την Ορθοδοξία από ένα τέλμα με λιμνάζοντα νερά, θα οικοδομήσει ξανά έναν τρόπο επικοινωνίας και συνεννόησης στο πλαίσιο της ενότητας της Εκκλησίας και θα επιτρέψει στην Εκκλησία να συναντηθεί με τον σύγχρονο κόσμο. Η Ορθόδοξη μαρτυρία έχει πολλά να προσφέρει στον κόσμο του σήμερα, λόγω της αδιάκοπης και ζωντανής εκκλησιαστικής παράδοσης, που καμία σχέση δεν μπορεί να έχει με μια μουσειακή και νεκρή παραδοσιολαγνεία.

Ευχόμαστε και προσευχόμαστε να σιγήσουν κάποτε οι κραυγές της μισαλλοδοξίας και οι ιαχές περί την εξουσία και να ακολουθήσουμε τη σταυραναστάσιμη πορεία του Κυρίου μας, που αρνούμενος κάθε κατά κόσμον εξουσία παραμένει η οδός, η αλήθεια και η ζωή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου